News & Events

 
 

PERSONAL DATA PROTECTION & PRIVACY POLICY

 
 
This Personal Data Protection & Privacy Policy (“Policy”) is issued to all persons whose personal data are being collected and processed by Malayan United Industries Berhad and its Group of Companies pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”) which came into effect on 15 November 2013. 
 
The term “Company” or “us” or “we” or “our” shall refer to Malayan United Industries Berhad and its Group of Companies and the term “you” or “your” shall refer to the person whose personal data are being collected and processed by the Company. The term “Personal Data” shall mean data collected and processed in respect of commercial transactions and related directly or indirectly to you including any sensitive personal data.
 
This Policy shall govern the way the Company collect, process, use, disclose, transfer and store your Personal Data and the Company shall not do so without your prior consent.
 

Type of Personal Data Collected

 
In the course of your transaction with us, we may collect Personal Data such as your name, identity card or passport number, date of birth, residential or postal address, contact details, gender, race and religious beliefs, nationality, education and work history, current income, particulars of family members, medical information, credit card and bank account details, income tax number, EPF number, SOCSO number, criminal history and such other relevant data or information as may be applicable and permitted by law.
 
Purpose of Collection of Personal Data
 
Your Personal Data is collected to enable you to enter into commercial transactions, agreements and/or contracts with us, preparation and execution of all necessary documents and agreements and/or contracts for our projects, products and/or services with you, for the purpose specifically provided for in any particular service or product offered by us, the delivery of notices, services or products and the marketing of such services or products whether present or future to you, credit assessment, financial and background investigation as and when necessary, our internal record keeping, audit purposes, to meet any legal or regulatory requirement relating to our provision of services and/or products, to make disclosure under any law, regulation, direction, court order, by-laws, etc applicable to us and/or our Company and such other purposes as may be permitted by law.
 
Source of Personal Data
 
We shall collect, process and use your Personal Data from wholly legitimate and transparent means including but not limited to agreements and/or contracts entered with us, official forms (whether electronics or printed), official request for information that are provided to you by us, any emails or
correspondences that we have received from you, any forms you have submitted to us or our websites, any referrals from any person who have included their personal contact details, business cards given to us, our agents or associates and any documents that were submitted to us for processing. We shall not purchase or in any way acquire your Personal Data through trading and illegitimate or illegal personal database or lists.
 
Right of Access and Correction
 
You have the right to request access to and if required, correction to your Personal Data in our records. You may request access to your Personal Data for verification purposes and request correction of your Personal Data in the event the information is inaccurate, misleading, out-of-date or incomplete, request that your Personal Data shall only be kept for the fulfillment of the purpose of the collection of such information and communicate to us your objection to the use of your Personal Data for marketing purposes whereupon we shall not use your Personal Data for these purposes. You may at any time withdraw, whether in full or in part, your consent given previously subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and/or obligations. 
 
You may make a request to access, review, amend and correct your Personal Data at the following address:
 
MJ Department Stores Sdn Bhd (245132-U)
 
GST No: 000810811392
191, Jalan Ampang 
PO. BOX 11437 
50450 Kuala Lumpur, Malaysia.
 
Disclosure of Personal Data
 
We shall not sell, give or share your Personal Data with other organizations for commercial or any other purposes. The Personal Data provided to us shall be kept confidential and we shall seek your consent and authorization before disclosing your Personal Data to any persons, government agencies, statutory authorities and/or industry regulators to whom we are compelled or required to do so pursuant to any law, any non-government bodies, agencies and private institutions, our business partners and affiliates, our auditors, solicitors, accountants or other professional advisers in connection with our business and our third party service providers, management companies, sub-contractors or other parties as may be deemed necessary by us to facilitate your
dealings with us.
 
Choice to Limit Processing of Personal Data
 
The Personal Data provided to us undergoes processing as and when required or upon scheduled maintenance. The term “processing” means collecting, recording, holding or storing the personal data or carrying out any operation or set of operations on the personal data, including organization, adaptation or alteration of personal data or retrieval, consultation or use of personal data or disclosure of personal data by transmission, transfer, dissemination or making available or alignment, combination, correction, erasure or destruction of personal data. 
 
You have the right to limit in part or wholly any of the processes by which your Personal Data is subjected to in terms of the operations allowed to be performed upon it, the period of time allowed or alternatively the dateline of the consent given.
 
Failure and/or Refusal to Provide Personal Data
 
The Personal Data provided to us are wholly voluntary in nature. In circumstances where it is obligatory for you to provide your Personal Data to us, the failure and/or refusal to do so may result in the inability of parties to formalize any contract and/or agreement in relation to our products and/or services or to facilitate the employment of human resource, complete commercial transactions and comply with any applicable law, regulation, direction, court order, by-laws, etc applicable to us and/or our Company.
 
Protection of Personal Data
 
We keep and process your Personal Data in a secured manner. We shall take and implement appropriate security safeguards, policies and procedures,
as far as practicable, and in accordance with the applicable laws and regulations. We will, as far as practicable, aim to prevent your Personal Data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction.
 
Retention of Personal Data
 
We shall not retain your Personal Data longer than is necessary for the fulfillment of the purpose for which it is process. We shall also take reasonable steps to ensure that all Personal Data is destroyed or permanently deleted if it is no longer required for the purpose for which it was processed.
 
Language
 
This Policy is issued in both the Bahasa Malaysia and English language. In the even of any inconsistency, the English version shall prevail.
 
Changes to Policy
 
We reserve the right to amend, modify, change and/or update this Policy from time to time and as and when required. We shall inform you or post on our website of any amendment, modification, changes and/or updates to this Policy accordingly.
 
Contact
 
If you have any concern in the manner we collect and/or process your Personal Data, kindly contact us at:
 
Customer Service           : 1800 - 88 - 8865
MJ Headquarters            : 03 - 2117 5800
Fax                                 : 03 - 2117 5988
Customer Service email  :
 
____________________________________________________________________________________________________________
 
FOR PRINTED COPY
 
I hereby consent to the terms on Personal Data Protection and Privacy as stated above.
 

Name                                                             Signature                                                    Date

 

………………………………….                          ………………………………….                       ………………………………….

 
 
____________________________________________________________________________________________________________
 
FOR WEBSITE
 
 
I hereby consent to the terms on Personal Data Protection and Privacy as stated above.
 
 
 

PERLINDUNGAN DATA PERIBADI & DASAR PERIBADI

 
 

Perlindungan Data Peribadi & Dasar Privasi ini ("Polisi") dikeluarkan kepada semua orang yang data peribadinya sedang dikumpul dan diproses oleh Malayan United Industries Berhad dan Kumpulan Syarikat-Syarikatnya menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) yang telah berkuatkuasa pada 15 November 2013.

 

Istilah "Syarikat" atau "kami" merujuk kepada Malayan United Industries Berhad dan Kumpulan Syarikat-Syarikatnya dan istilah "anda" atau "kamu" hendaklah merujuk kepada orang yang data peribadinya dikumpul dan diproses oleh Syarikat. Istilah "Data Peribadi" bermaksud data yang dikumpul dan diproses berkenaan dengan transaksi komersial dan yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda termasuk apa-apa data peribadi yang sensitif.


Polisi ini akan mengawal cara Syarikat mengumpul, memproses, menggunakan, mendedahkan, memindahkan dan menyimpan data peribadi dan Syarikat tidak boleh berbuat demikian tanpa persetujuan anda.

 

Jenis Data Peribadi yang Dikumpul

Dalam perjalanan transaksi anda dengan kami, kami mugkin mengumpul Data Peribadi seperti nama, no kad pengenalan atau no pasport, tarikh lahir, alamat rumah atau pos, maklumat perhubungan, jantina, bangsa dan kepercayaan agama, kewarganegaraan, pendidikan dan sejarah kerja , pendapatan semasa, butir-butir ahli keluarga, maklumat perubatan, kad kredit dan butiran akaun bank, nombor cukai pendapatan, no KWSP, no PERKESO, sejarah jenayah dan apa-apa data lain yang berkaitan atau maklumat sebagaimana yang terpakai dan dibenarkan oleh undang-undang.

 

Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

Data Peribadi anda dikumpul untuk membolehkan anda memasuki transaksi komersial, perjanjian dan/atau kontrak dengan kami, penyediaan dan perlaksanaan apa-apa dokumen relevan dan perjanjian dan/atau kontrak untuk mana-mana projek, produk dan perkhidmatan kami dengan anda, bagi tujuan-tujuan tertentu untuk mana-mana perkhidmatan atau produk yang ditawarkan oleh kami, penyerahan notis, perkhidmatan atau produk dan pemasaran perkhidmatan dan produk demikian pada masa kini atau masa depan kepada anda, penilaian kredit, siasatan kewangan dan latar belakang jika perlu, penyimpanan rekod dalaman kami, tujuan audit, untuk mematuhi mana-mana keperluan undang-undang dan peraturan berkenaan penyediaan perkhidmatan dan produk kami, untuk membuat pendedahan di bawah mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil,  dan lain- lain yang terpakai kepada kami dan/atau Syarikat dan apa-apa tujuan lain seperti yang dibenarkan oleh undang-undang.

 

Sumber Data Peribadi

Kami mengumpul, memproses dan menggunakan Data Peribadi anda daripada sumber-sumber yang sah dan telus tetapi tidak tertakluk kepada perjanjian dan/atau kontrak yang dimasuki dengan kami, borang-borang rasmi (sama ada elektronik atau dicetak), permintaan rasmi untuk informasi yang dibekalkan oleh anda kepada kami, mana-mana e-mel atau surat-menyurat yang kami terima daripada anda, apa-apa borang yang telah anda hantar kepada kami atau melalui lama web Syarikat, kad perniagaan yang diberikan kepada kami, agen atau rakan niaga kami dan mana-mana dokumen yang telah diserahkan kepada kami untuk diproses. Kami tidak akan membeli atau dalam apa jua cara memperolehi Data Peribadi anda melalui perniagaan dan pangkalan data peribadi atau senarai-senarai yang tidak sah.

 

Hak Akses dan Pembetulan

Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada dan jika diperlukan, pembetulan terhadap Data Peribadi anda dalam rekod kami. Anda boleh meminta akses kepada Data Peribadi anda untuk tujuan pengesahan dan meminta pembetulan terhadap Data Peribadi anda sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat, mengelirukan, ketinggalan masa atau tidak lengkap, meminta Data Peribadi anda hanya boleh disimpan bagi memenuhi tujuan pengumpulan maklumat itu dan menyampaikan kepada kami bantahan anda terhadap penggunaan Data Peribadi anda untuk tujuan pemasaran dimana kami tidak akan menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan ini. Anda boleh pada bila-bila masa menarik balik, sama ada sepenuhnya atau sebahagiannya, kebenaran anda diberikan sebelum ini tertakluk kepada apa-apa sekatan undang-undang-undang, syarat dan/atau obligasi kontrak.

Anda boleh membuat permintaan untuk mengakses, mengkaji semula, meminda dan membetulkan Data Peribadi di alamat yang tertera di bawah:

MJ Department Stores Sdn Bhd (245132-U)
 
GST No: 000810811392
191, Jalan Ampang 
PO. BOX 11437 
50450 Kuala Lumpur, Malaysia.

Pendedahan Data Peribadi

Kami tidak akan menjual, memberi atau berkongsi Data Peribadi anda dengan organisasi lain untuk tujuan komersial atau mana-mana tujuan lain. Data Peribadi yang diberikan kepada kami akan disimpan secara sulit dan kami akan mendapatkan persetujuan dan kebenaran anda sebelum mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana orang, agensi kerajaan, badan berkanun dan/atau pengawal selia industri kepada siapa kami diperlukan dan dikehendaki berbuat demikian menurut mana-mana undang-undang, badan-badan bukan kerajaan, agensi dan institusi swasta, rakan kongsi perniagaan dan sekutu kami, juruaudit kami, peguam, akauntan atau penasihat profesional lain yang berkaitan dengan perniagaan dan penyedia perkhidmatan pihak ketiga, syarikat pengurusan, sub-kontraktor atau pihak-pihak lain sebagaimana yang difikirkan perlu oleh kami untuk memudahkan urusan anda dengan kami.

 

Pilihan untuk Menghadkan Pemprosesan Data Peribadi

Data Peribadi yang diberikan kepada kami menjalani pemprosesan sebagaimana dan apabila diperlukan atau mengikut penyenggaraan berjadual. Istilah "pemprosesan" bermaksud mengumpul, merekod, memegang atau menyimpan data peribadi atau menjalankan apa-apa operasi atau set-set operasi ke atas data peribadi, termasuk penyusunan, penyesuaian atau pengubahan data peribadi atau mendapatkan semula, rundingan atau penggunaan data peribadi atau pendedahan data peribadi melalui penghantaran, pemindahan, penyebaran atau menyediakan atau menyelaraskan, mencantumkan, membetulkan, memadam atau  memusnahkan data peribadi.

 

Anda mempunyai hak untuk menghadkan sebahagian atau keseluruhan mana-mana proses di mana Data Peribadi anda adalah tertakluk dari segi operasi yang dibenarkan untuk dilakukan ke atasnya, tempoh masa yang dibenarkan atau sebagai alternatif tarikh akhir persetujuan yang diberikan.

 

Kegagalan dan/atau Keengganan Memberikan Data Peribadi

Data Peribadi yang diberikan kepada kami adalah bersifat sukarela. Dalam keadaan di mana ia adalah wajib untuk anda untuk memberikan Data Peribadi anda kepada kami, kegagalan dan/atau keengganan untuk berbuat demikian boleh menyebabkan ketidakupayaan pihak-pihak untuk merasmikan mana-mana kontrak dan/atau perjanjian berhubung dengan produk dan/atau perkhidmatan kami atau untuk memudahkan pekerjaan sumber manusia, transaksi perdagangan yang lengkap dan mematuhi mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, dan lain-lain yang berkenaan kepada kami dan/atau Syarikat.

 

Perlindungan Data Peribadi

Kami menyimpan dan memproses Data Peribadi anda dengan cara yang selamat. Kami akan mengambil dan melaksanakan penjagaan keselamatan yang sesuai, polisi dan prosedur, setakat yang dapat dilaksanakan, dan mengikut undang-undang dan peraturan-peraturan yang berkenaan. Kami akan, setakat yang dapat dilaksanakan, cuba untuk menghalang Data Peribadi anda daripada apa-apa kehilangan, salah guna, pengubahsuaian, akses atau pendedahan yang tidak dibenarkan atau tidak sengaja, pengubahan atau pemusnahan.

 

Penyimpanan Data Peribadi

Kami tidak akan menyimpan Data Peribadi anda lebih lama daripada yang perlu untuk memenuhi tujuan yang mana ia diproses. Kami juga akan mengambil langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa semua data peribadi dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal jika ia tidak lagi diperlukan bagi tujuan yang mana ia diproses.

 

Bahasa

Polisi ini dikeluarkan di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Jika terdapat sebarang percanggahan, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

 

Perubahan pada Polisi

Kami berhak untuk meminda, mengubah suai, menukar dan/atau mengemaskini Polisi ini dari semasa ke semasa dan sebagaimana dan apabila diperlukan. Kami akan memberitahu anda atau pos di laman web kami apa-apa pindaan, pengubahsuaian, perubahan dan/atau kemaskini kepada Polisi ini dengan sewajarnya.

 

Butiran Hubungan

Sekiranya anda mempunyai apa-apa kemusykilan berkenaan cara kami mengumpul dan/atau memproses Data Peribadi anda, sila hubungi kami di alamat yang tertera di bawah:

Customer Service           : 1800 - 88 - 8865
MJ Headquarters            : 03 - 2117 5800
Fax                                 : 03 - 2117 5988
Customer Service email  :

____________________________________________________________________________________________________________

 

UNTUK CETAKAN

 

Saya bersetuju dengan terma-terma yang terkandung di dalam Perlindungan Data Peribadi & Dasar Peribadi di atas.

Nama                                                               Tandatangan                                                      Tarikh

 

………………………………….                             ………………………………….                             ………………………………….

____________________________________________________________________________________________________________

 

UNTUK LAMAN WEB

Saya bersetuju dengan terma-terma yang terkandung di dalam Perlindungan Data Peribadi & Dasar Peribadi di atas.